Spis wszystkich dostępnych roślin

Spis wszystkich dostępnych roślin

Witajcie! Pragnę wszystkim podziękować za zainteresowanie moją nową stroną. Aby nie musieli państwo przeglądać wszystkich postów które wcześ...

czwartek, 9 lipca 2020

Acmella, Akmelia


Acmella, Akmelia-6zł za sadzonkę

NAJLEPSZA ROŚLINA NA BÓL ZĘBÓW

Acmella – rodzaj roślin z rodziny astrowatych (Asteraceae). Obejmuje ok. 30 gatunków występujących w strefie tropikalnej, w tym kilka gatunków szeroko rozprzestrzenionych na różnych kontynentach (zwłaszcza A. uliginosa) Niektóre gatunki uprawiane jako ozdobne (np. A. oppositifolia) i warzywne (A. oleracea).
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE:
Wieloletnia roślina pochodząca z Brazylii, znana jest głównie ze swoich właściwości znieczulających, ujędrniających i przeciwzmarszczkowych. Nazywana jest "ziołowym botoxem" lub 'rośliną od bólu zębów". Żucie kwiatów świeżych czy suszonych a także liści powoduje drętwienie i mrowienie w jamie ustnej podobne do działania prądu w 9- woltowej baterii. Znieczula miejscowo ból dziąseł i zębów ale również działa bakteriostatycznie i pomaga walczyć z próchnicą. Na rynku od paru lat są dostępne żele stomatologiczne na bazie wyciągu z Acmellii, stosowanie tych żeli nie niesie za sobą żadnych skutków ubocznych więc można je stosować do smarowania dziąseł ząbkującym noworodkom. Zastosowanie ekstraktu z Acmellą powoduje, że mięsień twarzy jest bardziej zrelaksowany a to z kolei zmniejsza widoczne zmarszczki i linie wiekowe. Można porównać to do działania botoxu , ale bez toksycznych efektów i bez konieczności wstrzykiwania pod skórę. Zażywanie akmellii zwiększa odporność organizmu, można stosować przy zwyrodnieniach, reumatyzmie. Działa wzmacniająco na organizm, jest również silnym afrodyzjakiem- wzmaga wytwarzanie testosteronu u mężczyzn. Cała roślina jest lecznicza- używamy świeżych lub suszonych kwiatów, liści, korzeni. Można żuć lub stosować napary do płukania ust.
WŁAŚCIWOŚCI SMAKOWE:
Niewielkie ilości rozdrobnionych liści mogą stanowić wspaniały dodatek do sałat. Po ugotowaniu tracą one swój mocny smak, mogą zastąpić szpinak albo młode liście buraków. Liście dodawane do sałatek powodują niezwykły efekt smakowy, podobny do wody gazowanej. Nadają się one dobrze do gulaszów lub sosów do spaghetti.
OPIS ROŚLINY:
Dorasta do ok. 60cm, liście jasnozielone, owalne. Kwitnie od czerwca do listopada. Kwiaty prawie całkowicie pozbawione płatków, żółtawe lub żółtawe z brązowymi szczytami.
Uprawa i pielęgnacja:
Należy uprawiać w ziemi żyznej, przepuszczalnej o odczynie obojętnym. Ziemia powinna być stale wilgotna, stanowisko słoneczne lub lekko ocienione. W naszym klimacie nie przeżyje zimy w ogrodzie ale spokojnie można ją uprawiać w mieszkaniu. Wymaga wtedy południowego okna i częstego zraszania wodą. Ładnie wygląda posadzona w wiszących koszach. W sezonie należy zasilac co 2tyg.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz